Stelvio Challenge

De Stelvio Challenge 2017 heeft op 30 juni plaats gevonden; hieraan heb ik ( Kees van den Broek ) deelgenomen, met mooie ervaringen rijker weer heelhuids op het thuisfront.

De Pim Foundation organiseert vanaf 2009 de Stelvio Challenge voor goede doelen in het kader van ondersteuning van  ernstig zieke of meervoudig gehandicapte kinderen en jong-volwassenen. In 2017 is stichting OpenDoor, alwaar mijn kleinkind Doris is gehuisvest, een van de goede doelen; dit is aanleiding voor mijn deelname.

Onderstaand een korte impressie.

Op de marktplaats van het mooie historische Italiaanse stadje Bormio (4000 inwoners – 1225m1) aan de voet van de Passo dello Stelvio heeft de openingsplechtigheid plaats; de Soccorso Clowns – een Italiaans equivalent van onze Clini Clowns – zorgen voor een vrolijke noot en de burgemeester houdt een korte toespraak.

Na een groepsfoto klinkt om 08.00 uur het startsein voor 153 deelnemers -139 wielrenners en 14 lopers (waaronder Marc, mijn schoonzoon en ik); in het deelnemersveld bevinden zich ook een groep Italianen en enkele Belgen.Onder gejuich starten we onder een bewolkte hemel, maar het is – tegen de verwachting in –  gelukkig droog; de temperatuur is 10 gr.Celsius, kortom goede condities voor een loop, echter dit is ons maar een korte tijd gegund. Onderweg ervaren we alle weerseizoenen; tussen 2 gure regenbuien met veel wind; dan even een zomers zonnetje met een warm windje (‘n heerlijk gevoel tot op de botten); halverwege daalt de temperatuur flink en begint het op 2000m1 stevig te sneeuwen; er daalt een groot wit tapijt op ons neer en plotseling lopen we in een winters berglandschap, prachtig te aanschouwen en dat hebben  dan ook gedaan; voor we finishen ondergaan we nog een fikse hagelbui.

Op de finishlijn  – boven op de Stelvio-pas (2745 m1) – voelen we ons happy, al is de temperatuur maar ‘n enkele graad boven nul.Op onze terugweg ontdekken we een rolstoeler die veel bewondering oogst; wat een inspanning vraagt dit van een mens; dat bij een berghelling varierend van 7-13% ; het is hem uiteindelijk gelukt de top te bereiken; de tijd waarin is niet belangrijk.

De organisatie heeft als opzet dat elke deelnemer naar eigen vermogen de tocht naar boven voltooit; het moet geen wedstrijd worden; er worden geen tijden geregistreerd. Marc en ik zijn samen gestart en samen geeindigd, na ongeveer 5 uur bereiken wij de finish; Marc heeft voortdurend gewandeld en ik in fasen omhoog en omlaag gelopen (2/3 tijd) en tussendoor stukken met hem gewandeld (1/3 tijd) en uiteindelijk gelijktijdig samen aan de eindstreep.

Samenvattend: een mooie tocht, mede door het heftige weer extra pittig; genoten van het schilderachtig decor en blij dat we op onze manier een steentje hebben bijgedragen aan een goed doel.Het doel van deze happening is om het leven van medeburgers met beperkingen te veraangenamen (zie www.stelviochallenge.nl en www.opendoorzorg.nl) , daarom is de bekendmaking van het totaalbedrag aan donaties erg belangrijk; hoewel het eindgetal nog niet precies vaststaat, wordt het bedrag van 100.000 euro gehaald ( voor alle duidelijkheid alles gaat voor de volle 100% naar de gestelde goede doelen ); daaraan hebben Achillers, samen met mijn familie en vrienden een bedrag van 1561 euro bijgedragen; dank aan alle sponsors.

Op naar een volgende uitdaging, onder het motto:
realiteit is de neerslag van de begeestering