Voor en met NAH

Dat ik de laatste tijd wat meer op de racefiets zit in plaats van lange duurlopen te doen, is een gevolg van mijn heupblessure.

Op de fysiopraktijk waar mijn vrouw werkt, sporten en revalideren mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Daar ontstond het plan om met die patiënten voor een goed doel de Mont Ventoux te beklimmen. Het goede doel werd stichting Omni Sportief Tilburg, waar mensen met een handicap tegen gereduceerde prijzen kunnen sporten. Mij werd gevraagd daaraan actief deel te nemen als begeleider op de fiets voor de deelnemers met NAH.

In het weekend van Hemelvaart zijn we afgereisd naar Sault, een van de drie plaatsen vanwaar je de Mont Ventoux kunt beklimmen, met de minst zware beklimming van de drie. Deze plek was mede gekozen om de beklimming mogelijk te maken voor de mensen met NAH.

Er waren drie deelnemers met een driewielige ligfiets, drie op een racefiets / mountainbike en één wandelaar, allen met NAH. En verder familie en vrienden die de uitdaging ook waren aangegaan.

Nadat eerst de mensen met NAH waren gestart kwam de rest in groepjes achter hen aan; ik mocht in het laatste groepje starten. Al klimmend haalden we de eerste mensen in. We bleven even bij hen om ze op te peppen en aan te moedigen.

We hadden afgesproken dat de begeleiders eerst helemaal naar boven zouden fietsen en dan zouden afdalen om de deelnemers met NAH tijdens het zwaarste stuk van de beklimming volledig te ondersteunen. Onze taak bestond erin de fietsers te duwen en veel op hen in te praten. Dit traject hebben we op deze manier nog twee keer afgelegd.

Het doel was dat alle mensen met NAH de top zouden bereiken, en dat is gelukt! Wij zijn een mooie en dankbare ervaring rijker!

Cocky de Brouwer