King of Trail challenge

De maan oktober stond bij mij in het teken van de King of Trail challenge. Deze ludieke actie was door de Devil’s Trail organisatie bedacht om lopers te stimuleren minimaal drie van de vier door hun georganiseerde wedstrijden te lopen. Als aanmoediging hadden ze een speciale medaille ontworpen die in drie delen opgebouwd kon worden. Bij elke wedstrijd die je liep, kon je een extra stuk van de medaille bij elkaar lopen tot je bij de derde wedstrijd het laatste deel kreeg en tot King of Trail uitgeroepen werd. Dit kon ik niet aan mij voorbij laten gaan.

Het eerste weekend van oktober stond de Utrechtse Heuvelrug op het programma. Ik had gekozen voor de 26 km met circa 300 hoogtemeters. Het was een mooie zonnige dag, niet te warm, en het lopen ging me erg goed af. Veel samen gelopen met ene Martijn, die ook voor de challenge ging, over een schitterend parcours door de bossen en over de hei. Na iets meer dan 27km kwamen we weer bij de zandhelling die direct na de start een pittige klim was, maar nu een prettige laatste afdaling. Met een tijd van 2:29 dik tevreden de hot-tub ingedoken die bij elke wedstrijd na de finish klaar stond. Eerste deel van de medaille was binnen.

De week daarna de tweede trail: DAK Drunense Duinen. Thuiswedstrijd, want daar had ik de hele zomer getraind. 33km stond er op het menu met slechts 150 hoogtemeters maar wel veel mul zand. Het was bij de start al boven de 20 graden en dat zou onderweg niet minder worden. Door het gebrek aan regen was het zand ook nog eens erg mul, tot twee keer toe ben ik gestopt om het zand uit mijn schoenen te laten lopen. Het was een zware editie en na 27km kwam de man/duivel met de hamer. Door het zand en omhoog werd wandelen, naar beneden dribbelen. Na 30.5 km, ik vond het niet erg dat het wat korter was, en 3:24 stond ik weer bij de finish. Tweede deel van de medaille was binnen en toch wel tevreden weer de hot-tub in.

Twee weken na Drunen kwam voor mij de laatste wedstrijd: Rijk van Nijmegen. Wederom 33km maar nu met 450 hoogtemeters. De start was bij de Zevenheuvelenweg, bekend van de Zeuvelenheuvelenloop, alleen mochten we nu de bossen in richting Groesbeek. Zo warm als het in Drunen was, zo fris was het nu, slechts 5 graden. In het begin was het druk op het parcours. We gingen redelijk vaak over een mountainbike route en die werd op zondagochtend best wel intensief gebruikt. Gelukkig werd er goed rekening met elkaar gehouden en na verloop van tijd scheiden ons wegen zich weer. Het was fris maar mooi loopweer en een erg mooi gebied. De laatst 4 km waren taai, elke beklimming begon zeer te doen en ik begon vermoeid te raken. Uiteindelijk na 3:21 over de finish. Niet ontevreden, doel was behaald. Hier kreeg ik het derde en laatste deel van de medaille, felicitaties van de organisatie en als ludiek souvenir een King of Trail spatel. Daarna weer de hot-tub in die toch wel wat moeite had om op temperatuur te blijven.

Terugkijkend vond ik het een geslaagd evenement. De routes zijn erg mooi, de wedstrijden zijn goed georganiseerd en ik heb op plekken gelopen die ik nog niet kende. Het is ook niet zo grootschalig, maximaal 250 lopers per afstand zodat je nooit echt file hoeft te lopen. Wat ook leuk is dat je lopers gaat herkennen. Bij elke volgende wedstrijd kwam ik lopers tegen die de vorige wedstrijd ook met de challenge bezig waren. Aanrader voor iedereen die eens een mooie trail in eigen land wil lopen.