Henk Mangnus

“Een markant persoon is ons ontvallen”, “Een memorabel mens is van ons heengegaan.” Een greep uit de vele reacties van de afgelopen dagen.

Henk was hardlopen, boeken, voeding, vissen, natuur… en dat alles gecombineerd. Hij heeft samen met anderen Achil’87 opgericht, waarvan hij lang bestuurslid is geweest. Henk was hoeder van ‘het baantje’ in het bos, trainer op woensdagavond op de baan en zondagochtend in het bos. Dankzij Henk lopen veel mensen in Hilvarenbeek nu niet alleen met veel plezier hard, ze voegen ook gezonde jaren aan hun leven toe.

Tijdens de trainingen gaf Henk bij alle oefeningen ook altijd uitleg over het hoe en waarom. Daardoor werden oefeningen als de beroemde ‘stokjes’ en ‘elastieken’ leuk en leerzaam. We leerden van hem ‘over het muurtje’ te kijken en de pas te verlengen. Eerst de afstand, dan de snelheid. Gezonde voeding en hardlopen was zijn passie: geen halvarine maar roomboter, minder maar puur.

In een van zijn boeken geeft Henk aan dat marathonlopen en leven veel met elkaar gemeen hebben. Bij beide komt het aan op uithoudingsvermogen. Helaas is er te vroeg een einde aan zijn leven gekomen. Henk trof in zijn ziekte een tegenstander van formaat, van wie hij – ondanks al die kilometers – niet kon winnen. Voor velen van ons was hij een groot voorbeeld. We hebben veel van hem geleerd en zullen tijdens het lopen met grote regelmaat aan hem denken.

Henk, bedankt!