In Memoriam Nelly de Brouwer

In Memoriam

Nelly de Brouwer

16-02-1943

Is het toeval of heeft het zo moeten zijn? We vieren dit weekend de toekomst van Achil ’87 met het openingsweekend van de nieuwe atletiekbaan en juist in dit weekend sluiten we ook en stukje verleden af. We verliezen een icoon van de club. Nelly was één van de eerste leden en heel veel jaren zichtbaar bij de club. Actief als loper bij heel veel wedstrijden en Achil’87 uitstapjes. Ze was er graag bij, altijd op-en-top gekleed, alles afgestemd in de goede kleuren en met de nieuwste loopschoenen aan. Eerst fanatiek een wedstrijd lopen en daarna gezellig nog afsluiten. Daar was ze altijd voor in. Wat genoot ze van het samenzijn, samen met haar Joanneke die haar dan ondersteunde. De jaarlijkse vakantieloop in Biest-Houtakker monde vaak uit in een feestje. De drank vloeide rijkelijk en er stond zelfs een frietkraam voor de inwendige mens. En dan was het een uitdaging om weer zonder vallen terug in Beek te komen.

Elke zondag stond de deur in de Schuttersweg al vroeg open. Want bij Nelly thuis vertrok de ZOG ( de Achil’87-zondagochtendgroep) voorzien van volle fietstassen die ze dan al zorgvuldig had klaar gemaakt.  Nelly was onderdeel van de loopgroep en Joanneke zorgde voor het natje en droogje en hield het tempo in de gaten. Ook na zijn overlijden bleef ze de tassen klaar maken voor de ZOG. Nelly had haar eigen yel als ze iemand zocht of tegenkwam. De kreet “yoehoe ….” is heinde en ver bekend !

Menig lid is jaloers op de wedstrijdenlijst van Nelly. Alle uithoeken van de wereld heeft ze gezien vaak in goed gezelschap van andere Achil-leden. New York, China, Zuid-Afrika, Canada, Zwitserland, Oostenrijk, Boston, Berlijn, Athene. De marathon was op een gegeven moment zelfs niet lang genoeg. Dus de 100 km van Unna, Winschoten, Torhout, de 6 uur van Geel en Stein. Haar wedstrijdlijst houdt niet op en we hebben niet de illusie dat we volledig zijn. Het niet uitlopen van een wedstrijd was voor Nelly geen optie. Soms werd er wel over de grens boodschappen gedaan om het allemaal te kunnen volbrengen. Ook dat hoorde bij haar.

Naast het lopen was Nelly ook op vele andere fronten actief voor Achil’87. Te denken valt aan helpen bij de marathon, de kantine beheren op trainingsavond en poetsen van de kleedkamers bij de jaarlijkse schoonmaakbeurt.

Bij de gemeente Hilvarenbeek zijn al deze prestaties ook niet onopgemerkt gebleven. Ze werd uitroepen tot sportvrouw van het jaar in 1995. Achil’87 neemt afscheid van een sportvrouw pur sang die qua prestaties hoog scoorde en op de achtergrond haar ding deed.

Nelly bedankt voor alle kilometers, die je samen met heel veel clubleden hebt gelopen. Je allerlaatste wedstrijd heb je toch echt alleen moeten doen, de finish is bereikt. Het is goed zo.